coversfamily.reismee.nl

Spannende dag!

29 maart 2010 Sint Maarten

Vandaag vertrekken mijn moeder en Michael, We liggen weer Grand Case. Deze baai vinden we het leukst. Het is ook al de derde x dat we hier ons anker uitgooien. Iedere ochtend is het lekker om even een duik te nemen. Lekker wakker worden en tegelijkertijd even douchen......Het is met mijn moeder en michael iedere ochtend weer komisch om te zien hoe zij uit het water de boot op klauteren.....hahaha...gaat niet altijd even soepeltjes....Alhoewel je wel vooruitgang ziet in vergelijking met de eerste dagen.

Hetzelfde met het in en uit het bijbootje stappen, dat is ook iedere x weer spannend of er niemand (bijna) uitvalt!

Deze ochtend neemt giel een duik en realissert zich dat er wel heel veel ruimte is achter de boot....shit de dingy is weg!.....Giel vloekt......en zwemt zo snel als hij kan naar Jack en Brenda van de Modesty, om te vragen of zij met hun dingy willen helpen zoeken...... Niets!!! In de verste verte niets te zien!!! Hoe moet dat nu! We hadden bedacht om vandaag naar de baai bij het vliegveld te varen en met de dingy mijn moeder en Michael op het vliegveld af te zetten.....

We balen en bedenken wat we nu moeten doen. Zonder bijboot kun je zo weinig......

Tot Michael op het idee komt om op VHF kanaal 16 om te roepen of er iemand een dingy heeft gezien. This is a message to all boats....... En wonder boven wonder!!!! Er is direct een boot die reageert! Hij vraagt ons om onze dingy te beschrijven en vertelt ons dat hij op zijn positie een vissersboot een dingy ziet binnen halen, die aan onze omschrijving voldoet! Giel vraagt hem of hij er naar toe kan gaan maar helaas dat is niet mogelijk. Wel geeft hij de coordinaten door van waar hij is. Snel kijken wij op de kaart en zien we dat het ongeveer 8 mijl bij ons vandaan is!!! Ongeveer 3 mijl uit de kust van St Maarten! Dat betekend dus dat ons bootje waarschijnlijk de hele nacht al heeft moeten drijven! Maar hoe moeten wij daar komen????

Direct reageert de bemanning van de mega catamaran naast ons! Hij heeft meegeluisterd en biedt aan om met zijn super bijboot en 50 pk motor te helpen zoeken!!! WE GONNA BRING BACK YOUR DINGY THATS WHAT WE GONNA DO (Zoals George Bush het zou zeggen).

Zij hebben ook een draagbare GPS, zodat ze precies weten waar ze heen moeten. Vol gas doen ze er een half uur over!!! 15 km verder zien ze inderdaad een klein vissersbootje (bijna net zo klein als onze dingy). Ze hadden nog geen vis gevangen......alleen onze dingy!!! Wat een geluk!!!

Voortaan onze dingy wat beter vastbinden!!!

Nooit een saai moment hier op deze boot zegt Michael! Gister waaide ons luik eraf!! Tijdens het zeilen!!! Helemaal krom getrokken en het ziet er niet uit alsof deze te maken valt!! Op weg naar het vliegveld volgeladen met koffers en 7 passagiers zijn we weer extra blij met onze Dingy..... We maken grapjes over wat te doen als ons motortje het nu begeeft...... We zwaaien moeders en Michael uit en we zijn weer met ons gezin alleen. Het was leuk en 2 weken St Maarten was zeker niet te lang. Het heeft ons doen inzien dat we in het vervolg wat rustiger aan willen doen en wat langer te genieten van de eilanden. Tot nu toe bleven we maar kort op elk eiland en we hebben er ook een antal overgeslagen. Misschien gaan we wel een stukje terug om ook de andere eilanden te bezoeken en niet direct door te varen naar de Britse Maagden eilanden.....

Op de terugweg, je gelooft het of niet.....slaat onze motor af!! Dit is nog niet eerder gebeurd!! Er zat een stuk plastic ingedraaid! En voelde enorm heet aan en maakte een sissend geluid. Na een paar minuten komt er een erg aardige jongen op ons af, hij neemt de kinderen op zijn boot en sleept ons terug naar onze boot!!!!

Om half 6 gaat op zondag de brug weer open. Wij willen erdoor heen want dan liggen we in de lagoon van Simpson Bay dichterbij de winkels waar we de volgende dag moeten zijn. Ik kan me herinneren wat gelezen te hebben hoe je deze doorvaart moet nemen......en zeg tegen Giel dat we beter nog even na kunnen lezen hoe ofwat......Nee joh zegt Giel het is gewoon een brug en we kunnen op onze plotter wel aflezen hoe diep het er is.... En ik laat het erbij. We sturen ons door de brug en het is echt ondiep..... We blijven in de vaargeul en zien een groene en rode boei...... De rode houden we links en de groene op gelijke hoogte rechts, je kunt dus niet anders dan tussen deze boeien door varen....Toch een beetje vreemd gevoel want we hebben tot nu toe hier in de Caribe de rode boei altijd rechts moeten houden als we ergens een baai binnen varen. Dan zien we vervolgens heel dicht bij de kant een volgende rode boei, wij gaan er van uit dat we deze ook aan de linkerkant moeten laten. En doen wat de boten voor ons ook doen...... we varen er links langs......En dan ineens boef......staan we stil!!! We zitten vast!!! Het is hier maar 2 meter diep!!! En wij steken 2.20!!!! Wat nu??? Wat is dit voor een dag!!!! We zetten de boot vol in zijn achteruit maar geen beweging in te krijgen!!!! De wind helpt ons ook niet mee want die duwt ons in de rug! Giel duikt er in en ziet dat we in een berg zand liggen..... De boot die achter ons voer en niet zo diep steekt.....keert om en vraagt of hij ons kan helpen......GRAAG!!! Voor de derde x vandaag vriendelijke behulpzame mensen!!! Het Australische stel vaart vlak langszij onze boot, met hun voorkant aan onze acherkant. We hebben alle stoowillen opgehangen die we hebben en we gooien over en weer touwen uit, die we voor midden en achter vast maken. Hoeveel weegt jullie boot? Vraagt de Australier......26 ton antwoordden wij......en jullie??????? Mmmmm wij maar 8 ton!!!!! Vol gas vooruit en wij achteruit.....we zijn in een paar seconden los!!!! Nadat we losgekoppeld zijn varen we achter de Ausraliers aan die ons kunnen waarschuwen voor ondieptes.......Maar het is overal ondiep en we komen geen stap verder. We besluiten wel hier en nu ons anker uit te gooien.......En we liggen eigenlijk wel prima. Misschien een beetje dicht bij de vaargeul maar we willen het risico niet meer nemen. We zijn doodmoe..... We slaan het boek er maar even op na en ja hoor daar staat het!!! Helemaal uitgetekend en omschreven dat je vooral op moet letten de eerste rode boei links te laten en de tweede rechts!!! Want direct naast deze rode boei ligt een zandbank getekend!!!! Daar zijn wij dus bovenop gevaren!!!! De kinderen hebben van dit alles niets meegekregen. Zij spelen lekker door binnen...................

Reacties

Reacties

Kunst

Gilles! Mooi, alles op de plotter. Die prutsboeken zijn voor mensen die niet kunnen zeilen...Eigenlijk moet die plotter ook overboord..alles op gevoel!

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!